Sommerfugler som tema på tur

Det er mange måter å legge opp en tur på, men selv synes jeg det er fint å ha et mål for turen. Noen ganger kan målet være at man skal gå eller sykle, til et bestemt sted. Men målet kan også være spesielle ting man vil oppleve, eller søke etter.

Sommerfugler som tema på tur

Jeg kan huske at vi tok med barna på skogtur for å finne elg, tiurleik, bestemte arter fugler, fisking og faktisk hadde vi også en sommerfugltur. En tur med sommerfugler som tema, kan gjøres i skogen, ved sjøen, på fjellet eller i en flott park i byen. Sommerfugler kan man finne på nær sagt alle steder, hvor det er blomster. Vi har sikkert alle sammen sittet på en benk i parken, og sett disse flotte skapningene – som jobber seg fra blomst til blomst. Eller på en setervoll langt inne i de dype skoger, ja kanskje på en blomstereng på et gammelt fraflyttet småbruk. Kulturlandskap er noe sommerfuglene elsker, og det kan jo være greit å ha i bakhodet – nå når vi skal legge ut på vår sommerfuglsafari.

Sommerfugler i Sør-Øst Asia

Vi skal nå på tur langt fra norske forhold, vi skal nemlig til et område helt sør i det østlige Asia – Velkommen til Papua Ny-Guinea og Ny-Guinea.Her betyr sommerfuglene ikke bare et flott skue, men mange mennesker lever faktisk av disse vakre skapningene. Sommerfuglsafari er en stor turistattraksjon, og det er sommerfuglgruppen Fuglevinger, som er det store trekkplasteret for turistene.

Familie- og slektsgruppe

Fuglevinger er en gruppe av Svalestjertene, som igjen kommer fra de 3 slektene Ornithoptera, Troides og Trogonoptera. Årsaken til det noe spesielle navnet, er fordi Fuglevinger har store fram vinger – med sine trekantede vinger likner de faktisk på fugler når de er ute og flyr. Det er ikke bare på Ny-Guinea og Papua Ny-Guinea at denne arten finnes, den finnes faktisk over store deler av Asia – men det er nok ikke alle som har vært like flinke til å presentere dem for turistene.

Familie- og slektsgruppe

Sommerfuglfarmer

Det å drive med oppdrett av sommerfugler, er noe som man har drevet med i mange år. Fra sommerfuglfarmene selges levende pupper, monterte sommerfugler (spent opp i små plastbeholder eller i rammer) Det er også mulig å kjøpe fullt levende og fullt utviklede sommerfugler.Det er typisk turister som kjøper sommerfugler som suvenirer, eller ivrige samlere som vil ha dem i samlingen sin.

Handelen har sin pris

Mange av artene som selges i Asia, har havnet på IUCN sin rødliste. Kommersiell handel har nok mye av skylden i dette, derfor så overvåkes det som skjer med disse sommerfuglene spesielt nøye. Dette med økonomiske motiv og muligheten til en grei fortjeneste, har i mange andre sammenhenger – vist seg å være skummelt for både dyr og insekter. Det kan være alt for høyt antall dyr det jaktes på, til samling av suvenirer som vi altså ser med arten Fuglevinger. Jeg synes ikke vi som turister skal slutte med å oppsøke slike steder, men det er nok grunn til å være litt kritiske – når det gjelder det å handle med de som driver med oppdrett.