Sommerfugldalen på Rhodos

Denne innledningen kommer til å dreie seg mye om Hellas, og hvilket fantastisk ferieland vi her snakker om. Tidligere var Hellas familiens førstevalg når det kom til feriedestinasjoner, og jeg har ikke tall på hvor mange reiser vi har hatt til de greske øyer men også til fastlandet. Min første sydentur gikk faktisk også til Hellas, og nærmere bestemt til den flotte øya Rhodos. Dette er en kjent øy for oss nordmenn, som har valfartet dit i mange tiår allerede. Etter vår mening var det Gamlebyen i Rhodos og ikke minst Sommerfugldalen, som rager høyest på listen over ting man må oppleve når man er på denne greske øya.

Opplev noe annerledes enn bare sjø og strandliv

På en øy som Rhodos er det mye å oppleve, så det å få en adspredelse fra det typiske sydenlivet – er ikke noe problem på denne øya. For de som setter pris på flott natur og ikke minst flotte sommerfugler, så har jeg allerede nevnt at for oss kommer Sommerfugldalen høyt opp på listen.

Opplev noe annerledes enn bare sjø og strandliv

Det er nok mange måter man kan komme seg til denne naturperlen, og det avhenger jo også hvor på øya man bor. Som så mange andre bodde vi inne i selve Rhodos by, og vi valgt båt fra byen nedover langs kysten av øya. Båtturen er en flott opplevelse i seg selv, men leie av scooter eller bil og kanskje eventuelt taxi – er nok også greie fremkomstmidler.

Ambratrær tiltrekker seg sommerfuglene

La meg bare si det med en gang, man trenger ikke være over gjennomsnittlig opptatt av sommerfugler – for å få utbytte av en dagstur til Sommerfugldalen. Det sies at alle sommerfuglene man finner her, først og fremst blir tiltrukket av dalens ambratrær som avgir en søt saft. Men det er også den fuktige luften i den meget frodige dalen, som i kombinasjon med saften fra ambratrærene – gjør stedet til et eldorado for sommerfugler.

Euplagia Quadripunctaria

Ja dette er det latinske navnet på det store trekkplasteret til Sommerfugldalen, om man besøker Rhodos i perioden juni til september – får man oppleve denne svært flotte og ikke minst sjeldne sommerfuglarten. Men for all del, det finnes et utall av arter og varianter av sommerfugler på stedet, og det er slett ikke bare den nevnte nattsommerfuglen som er verdt å oppleve.

Kan være vanskelig å oppdage

Noen ganger skjer det faktisk at dalen virker ganske så tom for sommerfugler, men dette stemmer ikke. Men det skjer ganske ofte at sommerfuglene sitter på trestammene, og man vil med litt tålmodighet kunne få en flott opplevelse uten å skremme de til vingene – noe som forresten ikke er lovlig. Det finnes også et flott museum i Sommerfugldalen, som naturlig nok tar for seg sommerfugler og deres plass i denne dalen. På en dag som dette bør man bytte ut strandskoene med godt fottøy, og oppover i dalen er de flotte smale stier, små fosser og broer. Om man tar ruten som anbefales for å få best muslig utbytte av turen, så må man regne med cirka 1 time på selve rundturen.