Samle på sommerfugler og eller innsekter

Som guttunge eller jente så har du sikkert løpt rundt i hagen hjemme hos deg selv eller hos noen andre og forsøkt å fange sommerfugler med en håv. Dette var ikke helt enkelt, men noen ganger lykkes du eller dere å fange en. Men problemet er at en nydelig sommerfugl mister fort sin skjønnhet når den støter mot andre ting som veggene i en håv eller veggene i en kasse for oppbevaring eller liknende.

Samle innsekter

Det finnes flere innsekter enn sommerfugler som har skjønnhet, og det finnes flere innsekter som ofte blir samlet på av diverse andre årsaker enn bare sin skjønnhet.

  • Sommerfuglen for sin vakre farger og er nydelig å studere når man kan se den på nært hold.
  • Meitemarker for de skal brukes i andre sammenhenger – dette kommer jo litt an på hvor i landet man bor. Men mange har vel brukt meitemark som agn til å fiske med!
  • Biller og andre mindre innsekter. Samle mat til et litt større dyr som spiser døde og levende innsekter. Frosker for eksempel dersom du skulle ha en «kjælefrosk».

Det kunne blitt en lang liste dersom man skulle ramset opp alle de forskjellige som kan og blir samlet på både for samlingen sin skyld og for å benytte til noe annet.

Innsamlingsmetoder

Dersom du ønsker å fange sommerfugler så er det absolutt nødvendig med en håv. Det som kalles for en lufthåv er det beste da den er lett og håndtere med raske bevegelser. En sommerfugl er som kjent ganske rask i sine bevegelser når den først gjør en annen bevegelse enn å «flyte rundt i luften». Slike forskjellige typer håver kan du enkelt lage selv, eller du kan bestille de hos spesialfirmaer. Eller mye av dette finner du også på internett i dag.

En noe «røffere» håv er slaghåven – den er kraftigere og kan benyttes for å fange flygende insekter som sitter i en eller annen form av vegetasjon, eller om du må litt ned i vann da insektet sitter i vannflaten kanskje.

Lager du noen av disse håvene selv, så tenk gjennom helheten. Diameteren på ringåpningen i håven, dybden på fangstposen, lengden på håndtak etter som hva du primært skal benyttes håven til, og hvor det vil være mest slitasje og hva som kan være enklere og hva som bør forsterkes. Tenk også at du kanskje skal/må transportere håven noen ganger – det er jo ikke alle innsekter som finnes i din egen bakgård!

Oppbevaring

Etter at din utvalgte innsekt er fanget, så ønsker du jo å oppbevare det på best mulig måte slik at du kan vise frem ditt trofe til venner og bekjente og andre som har samme hobby som deg selv. Da er det også viktig å ha riktig utstyr. Jeg kunne ha skrevet mange sider om dette emnet fra fangsten til avlivning og oppbevaring. Men jeg velger å gi deg en side hvor du selv kan lese mye om dette – denne siden kan du se her.

Lykke til med innsamlingen og veien mot å bli Entomolog.