Noen av de mest vanlige sommerfuglene

Det er ikke noe som er mer vakkert, enn en flott sommerfugl som flyr fra blomst til blomst. Jeg ser for meg en flott og varm sommerdag, kanskje rundt midtsommer eller noe senere.

Noen av de mest vanlige sommerfuglene

Man er kanskje ute på en tur i marka, og har satt seg ned for å ta seg en pust i bakken. Når man sitter slik i fred og ro, er det utrolig hvor mange arter man faktisk kan observere. Det krever noe kunnskap, for å skille en del av dem fra hverandre – siden de ved første øyekast kan se ganske så like ut. Men om man får dem på virkelig nært hold, så kan man etter hvert stadfeste hvilken art man har med å gjøre. De artene jeg nå skal skrive litt om, er av de mest vanlige vi har i Norge – og du har garantert sett dem flere ganger. La oss dra på sommerfuglsafari!

Cirka 2200 forskjellige arter

Jeg synes det er ganske så imponerende, at et land som Norge har langt over 2000 arter med sommerfugler. De finnes i en rekke størrelser, og ikke minst spennende farger og mønstre. Sommerfuglene finner man typisk på steder som i kulturlandskap, i lysninger i skogen eller langs en skogsvei. Det er klart man finner dem andre steder også, men siden de er glade i blomster og sol – er de ikke så vanlige å treffe på i de dype skogene med minimalt med blomster og sollys.

Rapssommerfugl

Denne treffer du på i nær sagt hele landet, og den tilhører sommerfuglfamilien som kalles for hvitvinger. Ut fra det, er det vel ikke noe behov for å si hvilken farge denne sommerfuglen har. Den trives spesielt godt langs skogsbilveier, og er ikke av de største sommerfuglene våre. Vingespennet er fra 3,7 til 4,9 centimeter, og er utstyrt med et mørkt felt foran på vingespissen – ofte kombinert med en svart prikk. Rapssommerfuglen er på vingene fra mai til august, men dette fordeles mellom to generasjoner.

Grønnstjertvinge

Dette er nok en sommerfugl som svært mange av oss har sett, men på grunn av størrelsen blir det gjerne til at man overser den litt. Med et beskjedent vingespenn på 2,3-2,5 centimeter, så er det ikke store krabaten vi snakker om. Grønnstjertvinge tilhører Glansvingefamilien, og har en lett gjenkjennelig grønnfarge på undersiden av vingene. Vingeperioden til Grønnstjertvinge er mai og juni, så det er med andre ord første halvdel av sommeren den er å finne ute i naturen.

Neslesommerfugl

Rapssommerfugl

Nå skal vi opp en del i størrelse, får denne flotte sommerfuglen kan skilte med et vingespenn fra 4,0 til 5,2 centimeter. Dette er den sommerfuglen, jeg for egen del ser mest og husker best. Det har nok både med størrelse, og antall å gjøre. Neslesommerfuglen tilhører Nymfevingefamilien, og er lett å kjenne igjen med sine flotte oransje farger. I tillegg har den sorte, gule og hvite felter helt øverst på vingen.

Det er ikke mange sommerfuglarter som overvintrer, men denne sommerfuglen er en av de få som gjør det. Når du får øye på Neslesommerfuglen i april, ja da er våren i full anmarsj – dette er et veldig sikkert vårtegn. Den flyr i april – mai, og juli til september – så den kan med andre ord oppleves nesten hele sommeren.