Store og små sommerfugler

Når det finnes rundt 175 000 forskjellige arter så er det selvfølgelig også en del forskjellige størrelser av sommerfuglen. Vi i Norge har vel de mest naturlige sommerfuglene som ikke er gigantiske eller mikroskopiske, men ganske naturlig og normale vil jeg gjette på. Det er vel ingen som skiller seg veldig ut enn de andre i samme kategorien. Kanskje en og annen som er mer fargesprakende enn den andre men ikke mer forskjellig enn det. Kanskje bra eller det vet jeg egentlig ingenting om så skal ikke utbrodere det noe mer.

Verdens største sommerfugl

Veldig enorm er den ikke verdens største sommerfugl men når det kommer et flygende vesen mot deg med et vingespenn på opp til 31 centimeter så virker den ganske så gigantisk før du finner ut hva det er som svever rett foran nesen på deg eller like over ditt hode eller noe.

Det er hunnen av Ornithoptera alexandrae som er den store sommerfuglen. Dette er en sommerfugl i familien svalestjerter. Hannen er heller ingen liten kar, men kommer bare opp til omkring maks størrelse på 16-20 centimeters vingespenn. Og hunnen da altså på opp til 31 cm og er med det verdens største dagsommerfugl. Hannen er påfallende smalvinget, vingene er blågrønne med svarte felter. Hunnen er sjokoladebrun med gulhvite flekker, på bakvingene er de lyse feltene dominerende. Bakkroppen er gul hos hannen, hvitaktig hos hunnen. Denne sommerfuglen lever i den vestlige delen av Papua Ny-Guinea.

Truet

Arten av verdens største sommerfugl lever i et meget begrenset område og er truet med utrydning. Og det er selvfølgelig vi mennesker som er deres største trussel. Ikke fordi vi jakter på dem, men fordi vi forandrer naturen de er oppvokst med og lever av. I dette tilfellet er det snakk om avskoging til fordel for plantasjer som lages med annen vegetasjon.  De lever først på planter av slekten Pararistolochia i holurtfamilien (Aristolochiaceae). Larven lagrer stoffer fra den giftige næringsplanten for å bruke for sin egen beskyttelse.

Men det er også uheldig omstendigheter som har gjort mye motgang for sommerfuglen – området ble mye forandret etter et vulkanutbrudd på 50 tallet. Arten er i dag fredet selv om den er meget ettertraktet blant samlere. Omsetning er forbudt, men alle vet at noe omsetning forekommer på den «skjulte» markedet.

Hunnen i familien

På dette bildet over her kan du se bilde av hunnen som kan bli verdens største sommerfugl. En nydelig sommerfugl i mine øyne, men det er hannen som er enda mer fargesprakende enn hunnen. Noe må den jo kompensere med siden den er underdanige i størrelse i familien.

Andre vakre arter

Du kan jo selv bedømme hvor vakre de er ved å surfe deg ut på internett og finne frem til bilder av mange forskjellige arter. Du kommer til å bli overrasket over hvor vakre de egentlig er. Og tenk på at enkelt arter er utrydningstruet. Kanskje ikke noen av de artene vi har i Norge, men du vet jo ikke med sikkerhet dersom du ikke er sommerfugl spesialist da. Så tenk deg om neste gang du eventuelt benytter fluesmekkeren for å fjerne en sommerfugl fra et sted. Eller stell ekstra pent med dem dersom de fanges for å «samles på» og slippes løs igjen. Det husker jeg var en populær sommer aktivitet da jeg var barn.