Sommerfuglene

Du ligger der i hengekøyen og nyter stillheten og ser på det yrende dyrelivet som finnes rundt deg. Du er kanskje på hytten langt hjemmefra og bare nyter livet mens du har ferie. Der fløy det en flokk fugler forbi ja. Og det spratt det et ekorn opp mellom grenene borte i enden på plenen. Og der fløy det en – nei to var det visst – fargesprakende sommerfugler. De er det mange arter av så det er umulig å holde styr på hvem som er hvem for en som bare ligger i hengekøya og nyter livet og konstaterer at det var en sommerfugl som fløy forbi.

Stort antall arter

Det finnes utrolig mange arter sommerfugler, men så regnes også mange arter som er nattdyr med i arten. Bøkene sier at det skal finnes rundt 175 000 arter på verdensbasis. Men i Norge er det kun en brøkdel av dem – 2200 arter totalt med de som er nattsvermere, møll, spinnere, tussmørkesvermere, nattfly og målere. Av de artene som du og jeg først forbinder med sommerfugler – de med flotte fargesprakende vinger – de finnes det cirka 100 forskjellige arter av i Norge. Dette er dagsommerfuglene eller Papilionoidea som er deres latinske navn. Alle sommerfugler er delt inn i forskjellige familier og i Norge er de 2200 artene delt inn i 73 forskjellige familier igjen. De 100 fargesprakende artene er inndelt i kun 5 forskjellige familier. De du og jeg først og fremst kjenner til kalles også for storsommerfugler. De andre er småsommerfugler og er alle de variantene som er mindre arter. Dette er kun en praktisk inndeling og sier ingenting om slektskap mellom de forskjellige artene.

Livs-syklus

En fullvoksen sommerfugl er i det fjerde stadiet i livet. Den startet som et egg, ble klekket inn til en larve, larve blir den til en puppe og til sist en sommerfugl. Det er også flere andre forskjellige ting som har betydning underveis i disse stadiene for blant annet hvor stor sommerfuglen skal bli. Det igjen da hvor mye mat og varme den har tilgang på i larve perioden i livet.

Egget blir lagt og klekkes normalt etter en til to uker. Men det finnes de som overvintrer med egg og har da selvfølgelig en mye lengre tid i egget før de klekkes ut. De som bruker lengst tid på larvestadiet er de som er lengst nord – der hvor det er minimalt med varme tilgjengelig – de kan bruke helt opp til to år på dette stadiet for å kompensere dette med manglende varme. Og det er her i larvestadiet at sommerfuglen får sin størrelse – en larve må normalt skifte hud fire til seks ganger i løpet av veksten. Det er kun her i larvestadiet at en sommerfugl vokser. Når den er utviklet til en sommerfugl så har den den samme størrelsen resten av sin levetid. Men selv om den ikke vokser mer, så trenger en voksen sommerfugl tilførsel av vann, sukker og næringssalter. Dette får den gjennom å suge opp det den trenger fra planter via snabelen de har.