Giftige innsekter og sommerfugler

Da er jeg tilbake i hengekøyen igjen en vakker sommerdag og bare nyter livet. Jeg ser på alt og alle som beveger seg rundt meg og lever sitt daglige normale liv. Jeg antar at de fleste jakter på mat, men det er vel noen som er ute i annet arbeid også. Ja jeg snakker om insekter som kravler og flyr rundt meg i det daglige.

Det er både store og små, og det er de som er veldig saktegående og de som er meget raske. Noen er helt uskyldige, mens andre gir fra seg litt gift eller biter dersom du skulle komme i deres vei. Maur, bier, humler, alle former for biller ja og så har vi sommerfuglene da. Visste du at det finnes giftige sommerfugler? Det var ikke jeg klar over så jeg måtte inn og finne mer rundt det tema for å stille min nysgjerrighet.

Ufarlig for mennesker

De aller fleste innsektene er ufarlige for oss mennesker. Men det kan gi litt irritasjon eller svie eller kanskje litt kløe dersom du blir bitt eller stukket av et innsekt. Men dette varierer jo veldig fra menneske til menneske, og det er jo de som er allergiske som reagerer voldsomt på f.eks. et bie-stikk. De hovner opp noe voldsomt og kan få pusteproblemer med mer. Dette er for de veldig alvorlig og de trenger medisinsk hjelp raskest mulig. Få de til nærmeste legevakt for profesjonell behandling.

Giftige sommerfugler

Det finnes faktisk noen arter av sommerfugler som er giftige. Men de finnes heldigvis ikke i Norge. De fleste artene lever i Asia og de varme landene sør og sørøst. Men det er en art som har «forvillet» seg opp til Amerika og helt opp til Alaska. Men de snur og flyr sydover så snart det nærmer seg kaldt i været – kulde tåler de nemlig ikke noe av.

Men det som skjer når noen arter blir giftig er at larvene tar til seg giftstoffer fra planter de suger nærings stoffer fra og lagrer dette til senere i livssyklusen. Det er Monark sommerfuglen dette først og fremst gjelder og som er mest kjent for dette, men de er flere arter innen Danainae gruppen/familien eller de aller fleste faktisk. Dette markerer de ut til andre dyr – for eksempel fugler – ved at de har ekstra sterke farger på flere stadier i livssyklusen som på larvestadiet og som utvokst sommerfugl.

Det finnes også de artene som har utviklet ekstra sterke farger, uten å være giftige. Disse har gjort dette som sin spesielle forsvarsteknikk mot de dyrene som ønsker å spise de.

Danainae familien

Dette er en underfamilie i sommerfugl verdenen. De er ganske mange arter i denne familien og det er mange av de som er giftige som beskrevet litt enkelt over her. Totalt er det cirka 540 forskjellige arter innen denne familien. De trives best i tropiske eller subtropiske områder, men det er en art som flyger ut på lange distanser. Den vandrer helt fra syd og opp til nord og vandrer igjen over hele nord Amerika.