Entomologi – læren om insekter

Dette navnet omfatter egentlig alt av insekter, men deriblant er jo også sommerfuglen. Så dersom en person studerer eller forsker på sommerfugler så driver vedkommende med Entomologi. Dette er jo og en retning innenfor zoologien som er hovedgruppen for alt dette. Noen vil også ha med Araknologien inn i Entomologien som en undergruppe der. Dette er læren om edderkoppdyr. I Norge har de faktisk gjort det såpass greit at alle de som arbeider eller gjør noe med leddyr holder på med entomologi.

Som vanlig mann i gata er det ikke alltid like enkelt å forstå all denne forskningen og arbeid som gjøres for eksempel med alle de små og mindre og aller minste innsektene. Man skulle jo tro at de var totalt ufarlige og harmløs. Men, det er selvfølgelig enkelte av de som kan gjøre stor skade også så jeg har etter hvert fått øynene opp for mye av dette arbeidet som gjøre på forskjellige laboratorier og så videre for å finne ut detaljer og slikt om – som i dette tilfellet – innsekter i alle størrelser.

Historie

Innsekter har det funnets på jordkloden i lang tid – kanskje har de alltid vært her i en eller annen form? Det finnes i hvert fall spor å spore helt tilbake til 13 000 år før Kristus. De første kjente studiene på innsekter ligger i det 16 århundre. I gamle Egypt kjenner man til at menneske samlet inn honning siden dette er beskrevet av flere av de kjente skriverne fra den tiden.

Entomologien i Norge

Foreningen for de som bryr seg om insekter heter Norsk Entomologiske forening og er over 110 år gammel. Foreningen har til hensikt å knytte sammen de som er interesserte i insekter på alle plan, og å fremme ting som kan være nødvendig for å få frem saker og ting på forskjellige plan.

Avisen deres heter Norsk Entomologisk Tidsskrift og det aller første eksemplaret ble gitt ut allerede i 1921.

Samlere

Jeg aner ikke hvor mange som samler på innsekter og sommerfugler og så videre i Norge. Men jeg husker jeg leste en artikkel for et par år siden om en gutt på 15 år fra Sarpsborg som hadde sommerfugler som sin store lidenskap. Det hadde han hatt allerede i flere år da, og hans store drøm var å utdanne seg til entomolog først og senere ta doktorgrad og bli lepidopterolog. Dette er læren om sommerfugler som er hans hovedfelt og lidenskap.

Men innenfor entomologien igjen finnes det mange fagfelt og de forskjellige gruppene tar da gjerne navnet på den delen de arbeider med som navn. I dag har jo verden kommet så langt at dersom noe blir skadet skal man jo finne en syndebukk. Og det kan i noen sammenhenger være innsekter. Men det finnes så mange – ja ganske sikkert flere millioner arter av dem så det er helt umulig å holde styr på slikt som en person bare.

Eksempler på slike grupper og hva de jobber med igjen er;

Apidologi – bier

Koleopterologi – biller

Dipterologi – fluer og mygg

Hemipterologi – nebbmunner

Lepidopterologi – sommerfugler

Myrmekologi – maur

Odonatologi – Øyenstikkere

Ortopterologi – gresshopper og «lignende»

Trichopterologi – vårfluer

Dette feltet er meget stort og det kan skrives side opp og side ned dersom man begynner å grave dypere inn i dette. Jeg tror ikke jeg skal begi meg inn på den stien, men kanskje kommer det en eller to artikler til om emnet.